Monday, December 12, 2011

Lunar Eclipse




Alkisahnya...

pada 10hb lepas, jenguk FB kalu, ramai rakan2 prihatin mengingatkan kita untuk menantikan gerhana bulan. mula-mula kami nda kesah la sangat... kalau nampak, nampak la. kalau nda, nanti ada la yang post di FB.... tapi!! kalau sudah balik-balik di post, kambuh tia jua........jadi kali ni aku dan hubby pakat2 la untuk shooting malam tu. setting2 la kunun.... berbekalkan kamera DSLR Canon D1000 kami yang paling basic, aku buat stress test :) Mo liat sejauh mana kemampuan kamera kam
irang. waktu start gerhana, aku ambil gambar. waduh!!! kecil ya amat!! macam cahaya lampu jalan saja. bak kata urang kedayan "paidahnya ini!!" macam mana ni? so aku setting, gambar, tukar setting, gambar.... nda jua menjadi. jadi aku pasrah. maklumlah.... lens basic.... hubby pun sudah surrender, last2 layan G-Tabnya. Alahaii hubby........

Tiba-tiba, -TING- lampu atas kepala ku menyala. aku tukar image size kepada yang Large/Raw. pastu gambo je le.... dah tu import ke komputer dan maximize... wahahahaha.... dapat juga akhirnya... walaupun gambar tidak berapa smooth, tapi itulah gambar original, tidak beredit, kecuali tarikh dan nama tu. jangan nanti aku dituduh ambil gambar orang pulak. tapi aku akui, gambar2 gerhana bulan yang di post di FB tu memang cantik. yalah, orang yang ambil tu pun memang pro, dengan kelengkapan yang cukup lagi.

Walau macamana pun, aku tetap berbangga dengan kamera kami tu, kerana telah berjaya menjalankan tugasnya dengan cemerlang. dengan ini aku mengumumkan, kami tidak jadi untuk membeli lens baru ;p




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...