Tuesday, October 30, 2012

Alhamdulillah


Syukur pada Allah S.W.T di atas rezeki dan nikmat-Mu.
Semoga aku tidak menjadi orang yang lalai.

Amin Ya Rabb.

Friday, October 19, 2012

Peplum Kurung

Assalamualaikum.

Hari ni mau share my first handmade Peplum Kurung. Tempahan dari customer online, ku beranikan jua mencuba. Cekidaut!!

Peplum Kurung dengan kain kembang payung

Simple je, agak M untuk tambah seri baju ni hehehe...

Mudah juga sebenarnya dari yang disangka. Lebih kurang macam baju kurung moden je... But I had fun making it, will make more of it, and try more different patterns. Next time, I want to make a dress duyung lah pulak, you know, baju kurung moden yang sambung dengan kain kembang ^_^. 

Somehow, these pretty dresses are so NOT my style. What is my style? 

I had none.

Monday, September 24, 2012

Zip Clutch

Introducing..... a new product for custom order. 

Sangat roomy, simple and secure (keeps your stuff inside)








Custom order akan diumumkan bila sudah open ya.

Gudnite :)

Tuesday, September 18, 2012

Blouse Labuh Dan Jubah

Hye..

Kali ni buat blouse lah pulak. Tempahan dari SIL. Dia hantar kain cotton yang gojes dan tempah blouse yang labuh.








Yang ni pula satu lagi jubah yang my aunty tempah.




Saturday, September 15, 2012

Jubah


Assalamualaikum.

Kali ni mau cerita pasal jubah pula.

My Aunty hantar kain untuk dibuat jubah. Heran, selalunya my aunty hantar ke tempat Mama. Mau cuba air tangan anak buah, KATANYA hehe.... Pastu ayat ending nya, takut kena marah Mama sebab selalu hantar banyak sekaligus. Hahaha... tau takuuuttt...... Bukan apa, Mama sekarang ni kurang mengambil upah menjahit. Mata kureng terang.... Buat baju sendiri saja la. Tetapi, oleh kerana my aunty ni suka pesen jubah Mama, maka anaknya ni pula diupah.

First time aku buat jubah, so sebelum tu belajar sikit dari Mama. Dapat la juga ilmu dan tips-tips membuat jubah dengan mudah. Alhamdulillah..... Inilah hasilnya.



















Friday, September 14, 2012

Bags Update

Sweetheart Shopper Bag for my Mom.




Pleated Purses for hubby's cousins.




An eye candy prints for my friend, Ruby.



Lovely isn't it?




New Label



Assalamualaikum.... 

Sekarang ni SewMeHappy dah ada new woven label. Order di Indonesia, group order with geng FB.

Sebelum ni pakai yang DIY ja... Ok la ni kan, design pun last minute, simple saja la..... 

Next time nak cari local lah pulak.

Saturday, September 8, 2012

PEPLUM

Tersangatlah IN sekarang ni ya.

Boleh jadi Peplum Kurung, Peplum Blouse, Peplum Dress...

Sangat cantik, tapi kalau daku yang pakai, hmmmmm.......

Nak cuba buat satu. Konsep dan teknik dah ada. Buat ja belum....





Gambar cedok dari google



Peplum yang Izara Aisyah pakai tu labuh sikit kan? Boleh la menutup mana-mana yang patut hehehe...

Next project ya   ^-^

Tuesday, August 28, 2012

Alkisah Baju Raya

Assalamualaikum w.b.t.

Selamat Hari Raya Aidilfitri ku ucapkan kepada semua muslimin dan muslimat..... Entry kali ni cuma mau recap balik persiapanku menjelang raya tahun ni. Ofkos, tugas utamaku merangkap tugas tahunan tiap kali raya adalah mengemas rumah... Masak-memasak dan kuih-muih tu memang tugas mama dan kakakku. Selain mengemas rumah, ofkos juga lah menjahit baju raya..... Tahun ni kakak ku minta buat baju raya utk dia dan anak2 buahku. Untuk raya pertama pula tu.... Start memotong hari Khamis, 3 hari sebelum raya... Perrrghh....... Penat jgn ckp la....

1. Baju Melayu Haikal (8 tahun) - Siap
2. Baju Kurung Deyana (4 tahun) - Siap
3. Baju Melayu Hakim (4 Bulan) - Siap
4. Baju Kurung Kakakku 2 Pasang - Siap
5. Baju Tukang Jahit - TIDAK SIAP

So, tukang jahit pakai apa la di raya pertama? Baju yang ku buat awal tahun ni untuk majlis kahwin anak buah..... huhuhuhuhu....... So malam raya pertama tu aku pulun menjahit sepasang baju untuk raya kedua.... hehehe..... Malam raya kedua aku pulun lagi jahit baju untuk raya ketiga ahahahahahahha...... Jadi menurut kalkulator, raya tahun ni aku hanya ada 2 PASANG baju raya sahaja...... Yeaaayyy!!!

Perancangan ku untuk membuat persiapan raya lebih awal untuk tahun ni telah terbabas ke longkang. Jadi selepas membuat post-mortem, aku bercadang dan berazam untuk mula menyiapkan baju untuk raya tahun depan bermula sekarang. Ya, SEKARANG!! Jangan dikata terlampau awal ya, kain-kain yang tersusun rapi dalam almariku ni kalau ada expiry date, memang sudah lama expired! Muat tidak muat belakang cerita.

Yaa.... kawan-kawan, inilah azam baruku ^-^

Sunday, August 12, 2012

Raya Sudah Dekat.......

Raya sudah dekat....
tapi baju raya belum ada lagi.....
Apa punya tukang jahit, tak boleh harap...
huhuhuhuhu.......

Friday, July 20, 2012

Marhaban Ya Ramadhan...

Assalamualaikum w.b.t.

Amboi lamanya tidak berupdate... macam tidak bertuan rumah ni hehehe...

Tuannya masih ada. Cuma sibuk sikit... eh SIBUK BANYAK!!!.. GILA-GILA!!! Tak terungkayah (termampu) untuk aku menangani semua. Tapi alhamdulillah, masih waras lagi :)

Banyak perkara terjadi dalam hidupku selama "keabsenan" ku ini. Aku list kan ya:-


1. Kehadiran anak buah baru Muhammad Daris Hakim - PALING MENGEMBIRAKAN :) 

2. Pindah pejabat sana... pindah pejabat sini... Lepas ni ke mana lagi lah...... TIDAK BEST!

3. Menguruskan penubuhan syarikat baru.... sendirian...... LAGI LAH TIDAK BEST!


Ok, kalau di listkan, memang tidak banyak. Tapi kerjanya..... ya ampun.....


Apa pula perancangan jahitan sepanjang bulan puasa ni?

1. Menyiapkan saki baki tempahan beg

2. Menjahit baju raya sendiri, harap-harap boleh siap 10 pasang atau lebih!


Apa-apa pun, dengan kehadiran bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini, semoga segala urusanku dipermudahkan. Amin...


"Selamat Mengerjakan Ibadah Puasa"



Thursday, June 21, 2012

What Happened?

Been bitten by Layyzeyy Bug  ^__^

Sunday, April 15, 2012

Combo Attack!!


I am so in love with the colourful dots I got from Kamdar, 1Borneo Hypermall. The color is bright and outstanding. And it matched with dark color denim too!

See what I mean? ^__^

A simple wristlet can turn into something fun to look at!

And a Buttercup Bag



See how this duo brighten up my post? :D

If you like what you see here, scroll down a bit :-











I made another extra!




Interested? Just email me at nongyanasurya@gmail.com






Wednesday, April 11, 2012

Sweetheart Shopper Bag


Assalamualaikum...

Introducing....... the SWEETHEART SHOPPER BAG! A new product of SewMeHappy's bag cheeewah...

As usual, I am using a Keyka lou's pattern, Sweetheart Shopper. Duhh! Do I need to try a design from another pattern maker? Maybe next time :)

Very roomy, truly a shopper's best accessory ^__^


A zipped pocket inside


A model (hhmmmph!!) modelling the Sweetheart Shopper Bag



Open for order ya.

Btw, this one is available.
Dimension : 15"9(w) x 9"(h) x 4.5" deep, 24" straps
Price = RM75 excluding postage


Interested? Email me at nongyanasurya@gmail.com







Friday, April 6, 2012

Lately...


I do more fabric purchasing, and less sewing. Excited, but less productivity. The result? Staring at the fabrics and drool, endlessly. So this weekend, I'm gonna do MORE sewing. You'll see.

I need a new purse, because my wallet can no longer hold my stuff, mostly papers. So I use my mom's old wallet. It is old, so I need to make one for myself. I decided to make a purse using Damask In Cream Indian Summer by Zoe Pearn fabric, but without zipped pockets on the outside. I thought that such a beautiful and lovely print should not be tainted by pockets. Ok, I'm lazy.




These are Pleated Purse and Wristlets ordered by customers.

Enjoy your weekends ya!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...