Tuesday, August 28, 2012

Alkisah Baju Raya

Assalamualaikum w.b.t.

Selamat Hari Raya Aidilfitri ku ucapkan kepada semua muslimin dan muslimat..... Entry kali ni cuma mau recap balik persiapanku menjelang raya tahun ni. Ofkos, tugas utamaku merangkap tugas tahunan tiap kali raya adalah mengemas rumah... Masak-memasak dan kuih-muih tu memang tugas mama dan kakakku. Selain mengemas rumah, ofkos juga lah menjahit baju raya..... Tahun ni kakak ku minta buat baju raya utk dia dan anak2 buahku. Untuk raya pertama pula tu.... Start memotong hari Khamis, 3 hari sebelum raya... Perrrghh....... Penat jgn ckp la....

1. Baju Melayu Haikal (8 tahun) - Siap
2. Baju Kurung Deyana (4 tahun) - Siap
3. Baju Melayu Hakim (4 Bulan) - Siap
4. Baju Kurung Kakakku 2 Pasang - Siap
5. Baju Tukang Jahit - TIDAK SIAP

So, tukang jahit pakai apa la di raya pertama? Baju yang ku buat awal tahun ni untuk majlis kahwin anak buah..... huhuhuhuhu....... So malam raya pertama tu aku pulun menjahit sepasang baju untuk raya kedua.... hehehe..... Malam raya kedua aku pulun lagi jahit baju untuk raya ketiga ahahahahahahha...... Jadi menurut kalkulator, raya tahun ni aku hanya ada 2 PASANG baju raya sahaja...... Yeaaayyy!!!

Perancangan ku untuk membuat persiapan raya lebih awal untuk tahun ni telah terbabas ke longkang. Jadi selepas membuat post-mortem, aku bercadang dan berazam untuk mula menyiapkan baju untuk raya tahun depan bermula sekarang. Ya, SEKARANG!! Jangan dikata terlampau awal ya, kain-kain yang tersusun rapi dalam almariku ni kalau ada expiry date, memang sudah lama expired! Muat tidak muat belakang cerita.

Yaa.... kawan-kawan, inilah azam baruku ^-^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...