Wednesday, June 3, 2015

Hilang Entah Ke Mana

Entahlah.

Ke mana menghilang semua MASA ku?
Terasa terkejar-kejar setiap hari, kerja, kerja, kerja.
Tiada masa untuk berehat pun.
Tahu-tahu, sampai sudah ke pertengahan TAHUN 2015!!!

Inilah post pertamaku untuk tahun ini.
So sad....

Haissssh......

Ku ingin kembali aktif, dengan hobiku, dengan blog ku.

InsyaAllah.

Mohon dulu kepada Allah SWT.

Saturday, June 7, 2014

Elephant Softie



Assalamualaikum.

Softie lah pulak.... Heee... 

This pattern is Elephant Softies: Tilly & Tommy. I made this for my cute 2 year old nephew, Hakim. Of course he was excited, but after a minute, he tossed it away like a toy. But I'm happy to make this cute stuff. Will make some more, if I have the TIME.

Bought the pattern from www.retromama.etsy.com. Go try.

Wednesday, May 21, 2014

Boxy Zipper Pouch

Assalamualaikum.

May is my bestie's birthday. So I made her an embroidered Boxy Zipper Pouch. The original pattern is from Double Zipper Pouch, but I was not ready to do a double. Better practice on a single zipper first. This pattern looks so simple, but the hardest I've ever tried. And to my surprise, it became my favorite.





This was my first attempt. A christmas gift for my friend who's celebrating Christmas last year. Ugly. But it's the thought that count, right? :)




The second one, I couldn't be more proud of my self. It still hard, but the outcome is amazing, at least to me.




Will make more of these. If interested, do email me ya! :) Personalised embroidery pun boleh.

Sunday, April 20, 2014

Necessary Clutch Wallet


Assalamualaikum and good day everybody!!

I am feeling happy today, for I had finished the most complicated, hard, and yet cute, pretty, beautiful and functional wallet I've ever worked on. (Not that I had worked on many)

I bought this EmmalineBags Pattern some time ago, and very enthusiastic at first. Upon reading the instruction, halfway, I got lost. So there you go up on the shelf. This was about 2 months ago.

Yesterday, while I was working on a customer's order, Aiman pointed at the unfinished wallet, and say, "Kakak, why don't you finish it?" 

I was like, OK. lets just finish it tonight.

And Alhamdullillah. I managed.

And sooo happy with the outcome.

But, pictures below is how it supposed to look like.
  


I just omitted the flap details and the twist lock. The inside, I followed every instruction.


I gotta say that this wallet is roomy, as you can see. 12 card slots, 2 cash slots, 1 zipped compartment, and 3 more spaces for everything!! Hence, the NECESSARY Clutch Wallet. Oh, and it can also fit a Samsung Galaxy Note 3! I've tested it. How convenient, right??


As you can see also, it can also fit 2 normal size handphones! Ok, terlebih sudah......


This wallet is for my personal use. I'll be making several of this for ready stock sometime later.


Look at you, standing pretty over there.  ^_^ 



Bye.

Tuesday, March 11, 2014

Pray For MH370



Assalamualaikum.

Day 3, still yet to be found.
Since the news of the missing plane, I was anxious and curious, glued to the TV all day.
I couldn't touch my machine, even though I have a customer's order to be done.  

Saddened, when I think of how the families feel right now.
Bewildered. Where are they? What really happened to them?

I am so touched that many Malaysians are conducting solat hajat and prayers for the safety of MH370 crews and passengers. In this time of trouble, we go to Allah SWT.

In this time of trouble too, we see some people's true color.
Insensitivity, inhumanity, obsessed and stupidity.
Semoga Allah SWT berikan petunjuk kepada mereka.  

Never point finger.
Never condemn.

It is nobody's fault.
Not the pilot.
Not the passenger.
Not MAS.
Not even the government.

KUN FAYA KUN
If it's meant to be, it will be.

This is an unfortunate disaster befalls Malaysia.
Doa, doa, doa.
Berdoa kepada Allah SWT semoga MH370 ditemui.
Dan semoga semua yang terlibat dalam Misi Mencari & Menyelamat dilindungi Allah SWT.
Nevermind speculationsssses.
Allah SWT Maha Berkuasa.

Support the grieving families.
Support Malaysia Airlines System.







Thursday, January 23, 2014

Cuti-Cuti KL : Rombongan Cik Kiah dari Labuan

Assalamualaikum.

Amboi lamanya tak berupdate blog kesayangan ku ini. Tuan tanahnya sibuk, teraaaamat sibuk. Sibuk apa, aku pun tak tahu. Masa berjalan begitu pantas. Cemburu agaknya... hihi..

Ok alang-alang mengupdate, aku mau cover daripada post lepas. Selamat bercuti sekolah, Merry Christmas, Selamat tahun baru 2014, Salam Maulidur Rasul, dan Gong Xi Fa Chai.

November lepas, kami sekeluarga dengan anak-anak buah bercuti ke KL musim cuti sekolah. Paling gempak pun kami pergi Aquaria di KLCC. Selebihnya bershopping window di Jalan Tunku Abdul Rahman. Hotel kami pun disitu jugak. Hotel Starpoints namanya. Memang favorite place pun Jalan TAR tu. Macam-macam ada. Murahh pulak tuu.... 

Tu cerita November lepas la. Tahun ni, pergi KL lagiii... hadoi berlubang poket aku. Tapi kali ni mom sponsor catering helper dalam 5 orang. Bawa jalan-jalan. Yalah kan, sudah dapat rezeki lebih, apa salahnya belanja pekerja yang setia membantu. Lagipun, ada yang belum pernah jejak kaki di KL tu. Aku pulak, kena bawa untuk jadi tourist guide. Tourist guide lah sangat di KL tu! huhuhu... Selaku bodyguard la juga. Yalahkan, semua ahli rombongan perempuan, tolak adikku Aiman saja lah, tu pun belum baligh kuikuikui... Tapi apa boleh buat, bodyguard ni sampai Chow Kit terus berurut kaki. Sakit.... 

Kali ni kami tinggal di Hotel Palace. Datang KL pun pada hari cuti Thaipusam. Cadangan mau ke Batu Caves terus, tapi driver teksi sudah warning jalan ke sana tersaaaangat jem waktu tu. Kensel lah jawapnya. Lepastu mau naik bas KL Hop On Hop Off. Tapi susah betul mau cari tempat jual tiket bas tu. Kensel lagi jawapnya. Susah-susah, kami pegi Chow Kit dan pegi Menara KL saja. Dataran Merdeka of course lah, bukan jauh pun dari Jalan TAR. Pengalaman baru ku di KL, jalan kaki daripada Menara KL ke Jalan TAR. Haaaaaaaaaaaa...... Boleh? 


Haaa ni lah rombongan cik kiah dari Labuan. Ketua rombongan yang hujung sebelah kiri tu....

Monday, August 26, 2013

Minal Aidin Wal Faizin



Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Wah beraya sakan nampak sampai blog pun tak ter update. Sibuk sebenarnya..... Bulan Ramadhan aku ambil tempahan menjahit baju, tidak lah banyak sangat. Tapi memandangkan aku berpuasa, production pun macam siput..... (Walaupun sesungguhnya ketika tidak berpuasa pun macam tu juga... *roll eyes*). Alhamdulillah rezeki dari Allah...

Apa cerita raya? Keluargaku alhamdulillah, dapat berkumpul semua adik beradik raya tahun ni. Seperti juga tahun-tahun sebelumnya... Paling meriah rasanya melayan kerenah anak buahku yang paling kecik, Hakim 1++ tahun yang tinggal di KK. Penat ya amat..... Padahal nenek & mamitnya (makcik, aku la tu) awal-awal sudah booking mau jaga budak ni sepanjang cuti raya ni. Surrender!! Main pass-pass kami mamit & nenek menjaga, mama budak ni siok-siok layan tv..... hahahaha....... 2 minggu saja dorang cuti raya, sekarang rindu la pulakkkk dengan Hakim..... huhuhu..... Sekarang mencari-cari peluang untuk ke KK jumpa itu budak. 

Raya pertama kami buat kenduri arwah nenek di rumah, selepas selesai solat sunat Raya. Banyak kerja sampai tidak terambil gambar. Tengah hari pergi ke rumah mertua. Lepas tu balik rumah, tidorr..... Raya ke-2 pula duduk rumah saja, sebab hujan sepanjang hari.Aada juga yang datang beraya. Alhamdulillah. Kalau tidak, tutup pintu la jawabnya...... Raya selebihnya pula ada saja urusan, sampai jemputan ke rumah terbuka pun tidak dapat dihadiri semua... Lepas tu, hujan lagi.... Begitulah sambutan rayaku tahun ni. Kurang meriah dari raya pada tahun sebelum ni. Yang paling ketara, kumpulan budak-budak pun tiada yang datang beraya untuk duit raya. (Pasal hujan lah tu mungkin kena marah oleh bapa mama dorang). Jadinya, duit raya yang siap dalam sampul tahun ni tidak habis disedekahkan..... Hajat tidak tercapai...... 

Itulah cerita rayaku yang suam-suam kuku......

Aku sebenarnya mau update pasal baju raya. Tapi di entry yang akan datang lah ya. Pasal gambar belum ready lagi... ada baju yang aku belum pakai lagi. 

Salam aidil fitri, maaf zahir dan batin.


There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...