Sunday, April 20, 2014

Necessary Clutch Wallet


Assalamualaikum and good day everybody!!

I am feeling happy today, for I had finished the most complicated, hard, and yet cute, pretty, beautiful and functional wallet I've ever worked on. (Not that I had worked on many)

I bought this EmmalineBags Pattern some time ago, and very enthusiastic at first. Upon reading the instruction, halfway, I got lost. So there you go up on the shelf. This was about 2 months ago.

Yesterday, while I was working on a customer's order, Aiman pointed at the unfinished wallet, and say, "Kakak, why don't you finish it?" 

I was like, OK. lets just finish it tonight.

And Alhamdullillah. I managed.

And sooo happy with the outcome.

But, pictures below is how it supposed to look like.
  


I just omitted the flap details and the twist lock. The inside, I followed every instruction.


I gotta say that this wallet is roomy, as you can see. 12 card slots, 2 cash slots, 1 zipped compartment, and 3 more spaces for everything!! Hence, the NECESSARY Clutch Wallet. Oh, and it can also fit a Samsung Galaxy Note 3! I've tested it. How convenient, right??


As you can see also, it can also fit 2 normal size handphones! Ok, terlebih sudah......


This wallet is for my personal use. I'll be making several of this for ready stock sometime later.


Look at you, standing pretty over there.  ^_^ 



Bye.

Tuesday, March 11, 2014

Pray For MH370



Assalamualaikum.

Day 3, still yet to be found.
Since the news of the missing plane, I was anxious and curious, glued to the TV all day.
I couldn't touch my machine, even though I have a customer's order to be done.  

Saddened, when I think of how the families feel right now.
Bewildered. Where are they? What really happened to them?

I am so touched that many Malaysians are conducting solat hajat and prayers for the safety of MH370 crews and passengers. In this time of trouble, we go to Allah SWT.

In this time of trouble too, we see some people's true color.
Insensitivity, inhumanity, obsessed and stupidity.
Semoga Allah SWT berikan petunjuk kepada mereka.  

Never point finger.
Never condemn.

It is nobody's fault.
Not the pilot.
Not the passenger.
Not MAS.
Not even the government.

KUN FAYA KUN
If it's meant to be, it will be.

This is an unfortunate disaster befalls Malaysia.
Doa, doa, doa.
Berdoa kepada Allah SWT semoga MH370 ditemui.
Dan semoga semua yang terlibat dalam Misi Mencari & Menyelamat dilindungi Allah SWT.
Nevermind speculationsssses.
Allah SWT Maha Berkuasa.

Support the grieving families.
Support Malaysia Airlines System.







Thursday, January 23, 2014

Cuti-Cuti KL : Rombongan Cik Kiah dari Labuan

Assalamualaikum.

Amboi lamanya tak berupdate blog kesayangan ku ini. Tuan tanahnya sibuk, teraaaamat sibuk. Sibuk apa, aku pun tak tahu. Masa berjalan begitu pantas. Cemburu agaknya... hihi..

Ok alang-alang mengupdate, aku mau cover daripada post lepas. Selamat bercuti sekolah, Merry Christmas, Selamat tahun baru 2014, Salam Maulidur Rasul, dan Gong Xi Fa Chai.

November lepas, kami sekeluarga dengan anak-anak buah bercuti ke KL musim cuti sekolah. Paling gempak pun kami pergi Aquaria di KLCC. Selebihnya bershopping window di Jalan Tunku Abdul Rahman. Hotel kami pun disitu jugak. Hotel Starpoints namanya. Memang favorite place pun Jalan TAR tu. Macam-macam ada. Murahh pulak tuu.... 

Tu cerita November lepas la. Tahun ni, pergi KL lagiii... hadoi berlubang poket aku. Tapi kali ni mom sponsor catering helper dalam 5 orang. Bawa jalan-jalan. Yalah kan, sudah dapat rezeki lebih, apa salahnya belanja pekerja yang setia membantu. Lagipun, ada yang belum pernah jejak kaki di KL tu. Aku pulak, kena bawa untuk jadi tourist guide. Tourist guide lah sangat di KL tu! huhuhu... Selaku bodyguard la juga. Yalahkan, semua ahli rombongan perempuan, tolak adikku Aiman saja lah, tu pun belum baligh kuikuikui... Tapi apa boleh buat, bodyguard ni sampai Chow Kit terus berurut kaki. Sakit.... 

Kali ni kami tinggal di Hotel Palace. Datang KL pun pada hari cuti Thaipusam. Cadangan mau ke Batu Caves terus, tapi driver teksi sudah warning jalan ke sana tersaaaangat jem waktu tu. Kensel lah jawapnya. Lepastu mau naik bas KL Hop On Hop Off. Tapi susah betul mau cari tempat jual tiket bas tu. Kensel lagi jawapnya. Susah-susah, kami pegi Chow Kit dan pegi Menara KL saja. Dataran Merdeka of course lah, bukan jauh pun dari Jalan TAR. Pengalaman baru ku di KL, jalan kaki daripada Menara KL ke Jalan TAR. Haaaaaaaaaaaa...... Boleh? 


Haaa ni lah rombongan cik kiah dari Labuan. Ketua rombongan yang hujung sebelah kiri tu....

Monday, August 26, 2013

Minal Aidin Wal Faizin



Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Wah beraya sakan nampak sampai blog pun tak ter update. Sibuk sebenarnya..... Bulan Ramadhan aku ambil tempahan menjahit baju, tidak lah banyak sangat. Tapi memandangkan aku berpuasa, production pun macam siput..... (Walaupun sesungguhnya ketika tidak berpuasa pun macam tu juga... *roll eyes*). Alhamdulillah rezeki dari Allah...

Apa cerita raya? Keluargaku alhamdulillah, dapat berkumpul semua adik beradik raya tahun ni. Seperti juga tahun-tahun sebelumnya... Paling meriah rasanya melayan kerenah anak buahku yang paling kecik, Hakim 1++ tahun yang tinggal di KK. Penat ya amat..... Padahal nenek & mamitnya (makcik, aku la tu) awal-awal sudah booking mau jaga budak ni sepanjang cuti raya ni. Surrender!! Main pass-pass kami mamit & nenek menjaga, mama budak ni siok-siok layan tv..... hahahaha....... 2 minggu saja dorang cuti raya, sekarang rindu la pulakkkk dengan Hakim..... huhuhu..... Sekarang mencari-cari peluang untuk ke KK jumpa itu budak. 

Raya pertama kami buat kenduri arwah nenek di rumah, selepas selesai solat sunat Raya. Banyak kerja sampai tidak terambil gambar. Tengah hari pergi ke rumah mertua. Lepas tu balik rumah, tidorr..... Raya ke-2 pula duduk rumah saja, sebab hujan sepanjang hari.Aada juga yang datang beraya. Alhamdulillah. Kalau tidak, tutup pintu la jawabnya...... Raya selebihnya pula ada saja urusan, sampai jemputan ke rumah terbuka pun tidak dapat dihadiri semua... Lepas tu, hujan lagi.... Begitulah sambutan rayaku tahun ni. Kurang meriah dari raya pada tahun sebelum ni. Yang paling ketara, kumpulan budak-budak pun tiada yang datang beraya untuk duit raya. (Pasal hujan lah tu mungkin kena marah oleh bapa mama dorang). Jadinya, duit raya yang siap dalam sampul tahun ni tidak habis disedekahkan..... Hajat tidak tercapai...... 

Itulah cerita rayaku yang suam-suam kuku......

Aku sebenarnya mau update pasal baju raya. Tapi di entry yang akan datang lah ya. Pasal gambar belum ready lagi... ada baju yang aku belum pakai lagi. 

Salam aidil fitri, maaf zahir dan batin.


Saturday, June 8, 2013

Baju Kurung Color Block, Border Lace & Trip To Brunei

Assalamualaikum.

Jumaat semalam aku pergi Negara Brunei Darussalam untuk wedding cousin hubby. Aku pergi dengan MIL, dan SIL. Trip satu malam ja... Kami pergi dengan feri expres pukul 9 pagi, sampai dalam pukul 10.30 pagi. Sampai di Terminal Feri Serasa, hubby sudah menunggu. Hubby ni datang sehari lebih awal untuk persediaan dan sibuknya pun mengalahkan bapa pengantin!

Lepas tu kami terus ke Hotel Jeruton, tempat kami menginap dan tempat majlis persandingan diadakan.



Gambar sebelum majlis bermula, bahagian luar dan bahagian dalam. Ofkos lah aku booking tempat duduk bahagian dalam. Ada ekon......

Di sini cara majlis perkahwinan berbeza sikit dengan kita di Malaysia. Semua tetamu yang datang akan menunggu sehingga masa yang ditetapkan atau sehingga semua tetamu telah tiba sebelum bacaan doa dan makan. Masa menunggu tu lah yang seksanya kalau perut kosong. Aku yang sudah makan nasi katok pukul 4.30 petang tu puuunn masih lapar lagik :)






Masa untuk makan yeay!!

Selesai saja majlis makan-makan, tetamu pun beransur pulang......  Ha masa ni lah kami ambil untuk bergambar-gambar dengan pengantin dan bukan pengantin. Eh..eh.. Biasa lah kalau sudah pegang kamera.

Ni lah gift untuk tetamu malam tu. Kelasss kan. Sekampit beras (beras wangi) dalam setengah kilo. 


Gadis bujang (wah promot) penyambut tetamu yang comey-comey belake... My SIL & her cousin 
Bersama famili hubby dan Pengantin Azura & Nuhlan

Test drive pelamin orang.... hehehe... Layan.

Next, soon, OK? Insya Allah.



Ni mau cerita pasal baju sebenarnya... Pihak pengantin ada menghantar sepasang kain uniform untuk majlis ni. Aku buat simple ja, baju kurung moden. Tapi memandangkan kain jenis kaki 4 meter, takkan cukuplah jawapnya untuk body selim ku ini. Sebelum beli kain plain, aku matching-matching dengan kain plain yang sedia ada. Tadaaaa!! Matching kan? Jimat duit aku.


Tapikan, last minit my SIL bagitau baju yang ditempahnya tak boleh pakai..... Masalah tailor tidak peka atau tidak pernah buat peplum tidak tahulah. Tak sesuai..... So kami pakai baju lain sajalah. Segan juga kalau aku yang pakai uniform sedangkan aku tidak berapa kenal keluarga sebelah hubby.

Me & Hubby yang tak sedondon.
So aku pakai baju kurung moden color block ni lah. Baju ni aku buat untuk raya sebenarnya. Kain cotton kuning mustard ni aku beli di Jakel KK tahun lepas. Kain satin purple aku beli di kedai kain Labuan ja. Border Lace tu, aku beli di Si Chantek Border Lace (checkout their FB) RM40++ setengah meter double line. Ingat kan setengah meter tu cukup-cukup untuk border depan baju saja, rupanya cukup untuk keliling baju dan tangan. Kain satin purple kipas belakang tu pula, tidak menyesal aku beli kainnya. Multipurpose. Boleh main matchy-matchy kan? :)

Ni mau cerita pasal border lace. Border lace ni kira fesyen popular jugalah sekarang ni kan. Raya ni confirm lah ramai yang pakai. Tapi dekat Brunei, semasa majlis persandingan tu, aku perhatikan tiada seorang pun aku nampak yang pakai. Nampak sangat lah aku ni Malaysian kan. Aku memang suka memerhatikan fesyen baju kurung orang Brunei. Tailoring memang superb. Ada satu fesyen tu yang aku nampak.  Ala-ala langsir ehehehe...... Nanti lah kalau ada masa aku cuba.

That is it for now.

Bye.

Thursday, June 6, 2013

Ready Stock For Sale

Curvy Clutch (Available)

Material = Designer Cotton "Turn of Events in Plum by Anna Maria Horner"
Size L
Price=RM40 (excl. postage)







Cammy Pouch (Available)

Material = Designer Cotton
Dimension = 6.5" x 4.5"
Price=RM30 (excl. postage)









Pocket Clutch (Available)

Designer Cotton (Brown & Light Pink)
Dimension = 9" x 5" 
(Fit Samsung Galaxy Note II)

Price= RM40 (excl. postage)





Interested? Just email me at nongyanasurya@gmail.com or whatsapp to 0178370704. 

Thanks!

Sunday, April 21, 2013

Passport Wallet

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah, sepanjang hari ni hujan. Hujan rahmat. 

By the way, today is my SIL Mira's birthday. So, I made a passport wallet, because she asked me before to make one for her. Tapi sampai tadi pagi belum decide kain mana. So aku pandai-pandai lah pilih ikut selera ku... 



First time buat, alhamdulillah, ukuran pun cun-cun ja. Tidak payah adjust-adjust. 

Anyway, Happy Birthday Sis! Hope you like it. 

Travel in Style Sista!!!

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...