Monday, August 26, 2013

Minal Aidin Wal Faizin



Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Wah beraya sakan nampak sampai blog pun tak ter update. Sibuk sebenarnya..... Bulan Ramadhan aku ambil tempahan menjahit baju, tidak lah banyak sangat. Tapi memandangkan aku berpuasa, production pun macam siput..... (Walaupun sesungguhnya ketika tidak berpuasa pun macam tu juga... *roll eyes*). Alhamdulillah rezeki dari Allah...

Apa cerita raya? Keluargaku alhamdulillah, dapat berkumpul semua adik beradik raya tahun ni. Seperti juga tahun-tahun sebelumnya... Paling meriah rasanya melayan kerenah anak buahku yang paling kecik, Hakim 1++ tahun yang tinggal di KK. Penat ya amat..... Padahal nenek & mamitnya (makcik, aku la tu) awal-awal sudah booking mau jaga budak ni sepanjang cuti raya ni. Surrender!! Main pass-pass kami mamit & nenek menjaga, mama budak ni siok-siok layan tv..... hahahaha....... 2 minggu saja dorang cuti raya, sekarang rindu la pulakkkk dengan Hakim..... huhuhu..... Sekarang mencari-cari peluang untuk ke KK jumpa itu budak. 

Raya pertama kami buat kenduri arwah nenek di rumah, selepas selesai solat sunat Raya. Banyak kerja sampai tidak terambil gambar. Tengah hari pergi ke rumah mertua. Lepas tu balik rumah, tidorr..... Raya ke-2 pula duduk rumah saja, sebab hujan sepanjang hari.Aada juga yang datang beraya. Alhamdulillah. Kalau tidak, tutup pintu la jawabnya...... Raya selebihnya pula ada saja urusan, sampai jemputan ke rumah terbuka pun tidak dapat dihadiri semua... Lepas tu, hujan lagi.... Begitulah sambutan rayaku tahun ni. Kurang meriah dari raya pada tahun sebelum ni. Yang paling ketara, kumpulan budak-budak pun tiada yang datang beraya untuk duit raya. (Pasal hujan lah tu mungkin kena marah oleh bapa mama dorang). Jadinya, duit raya yang siap dalam sampul tahun ni tidak habis disedekahkan..... Hajat tidak tercapai...... 

Itulah cerita rayaku yang suam-suam kuku......

Aku sebenarnya mau update pasal baju raya. Tapi di entry yang akan datang lah ya. Pasal gambar belum ready lagi... ada baju yang aku belum pakai lagi. 

Salam aidil fitri, maaf zahir dan batin.


Saturday, June 8, 2013

Baju Kurung Color Block, Border Lace & Trip To Brunei

Assalamualaikum.

Jumaat semalam aku pergi Negara Brunei Darussalam untuk wedding cousin hubby. Aku pergi dengan MIL, dan SIL. Trip satu malam ja... Kami pergi dengan feri expres pukul 9 pagi, sampai dalam pukul 10.30 pagi. Sampai di Terminal Feri Serasa, hubby sudah menunggu. Hubby ni datang sehari lebih awal untuk persediaan dan sibuknya pun mengalahkan bapa pengantin!

Lepas tu kami terus ke Hotel Jeruton, tempat kami menginap dan tempat majlis persandingan diadakan.



Gambar sebelum majlis bermula, bahagian luar dan bahagian dalam. Ofkos lah aku booking tempat duduk bahagian dalam. Ada ekon......

Di sini cara majlis perkahwinan berbeza sikit dengan kita di Malaysia. Semua tetamu yang datang akan menunggu sehingga masa yang ditetapkan atau sehingga semua tetamu telah tiba sebelum bacaan doa dan makan. Masa menunggu tu lah yang seksanya kalau perut kosong. Aku yang sudah makan nasi katok pukul 4.30 petang tu puuunn masih lapar lagik :)






Masa untuk makan yeay!!

Selesai saja majlis makan-makan, tetamu pun beransur pulang......  Ha masa ni lah kami ambil untuk bergambar-gambar dengan pengantin dan bukan pengantin. Eh..eh.. Biasa lah kalau sudah pegang kamera.

Ni lah gift untuk tetamu malam tu. Kelasss kan. Sekampit beras (beras wangi) dalam setengah kilo. 


Gadis bujang (wah promot) penyambut tetamu yang comey-comey belake... My SIL & her cousin 
Bersama famili hubby dan Pengantin Azura & Nuhlan

Test drive pelamin orang.... hehehe... Layan.

Next, soon, OK? Insya Allah.



Ni mau cerita pasal baju sebenarnya... Pihak pengantin ada menghantar sepasang kain uniform untuk majlis ni. Aku buat simple ja, baju kurung moden. Tapi memandangkan kain jenis kaki 4 meter, takkan cukuplah jawapnya untuk body selim ku ini. Sebelum beli kain plain, aku matching-matching dengan kain plain yang sedia ada. Tadaaaa!! Matching kan? Jimat duit aku.


Tapikan, last minit my SIL bagitau baju yang ditempahnya tak boleh pakai..... Masalah tailor tidak peka atau tidak pernah buat peplum tidak tahulah. Tak sesuai..... So kami pakai baju lain sajalah. Segan juga kalau aku yang pakai uniform sedangkan aku tidak berapa kenal keluarga sebelah hubby.

Me & Hubby yang tak sedondon.
So aku pakai baju kurung moden color block ni lah. Baju ni aku buat untuk raya sebenarnya. Kain cotton kuning mustard ni aku beli di Jakel KK tahun lepas. Kain satin purple aku beli di kedai kain Labuan ja. Border Lace tu, aku beli di Si Chantek Border Lace (checkout their FB) RM40++ setengah meter double line. Ingat kan setengah meter tu cukup-cukup untuk border depan baju saja, rupanya cukup untuk keliling baju dan tangan. Kain satin purple kipas belakang tu pula, tidak menyesal aku beli kainnya. Multipurpose. Boleh main matchy-matchy kan? :)

Ni mau cerita pasal border lace. Border lace ni kira fesyen popular jugalah sekarang ni kan. Raya ni confirm lah ramai yang pakai. Tapi dekat Brunei, semasa majlis persandingan tu, aku perhatikan tiada seorang pun aku nampak yang pakai. Nampak sangat lah aku ni Malaysian kan. Aku memang suka memerhatikan fesyen baju kurung orang Brunei. Tailoring memang superb. Ada satu fesyen tu yang aku nampak.  Ala-ala langsir ehehehe...... Nanti lah kalau ada masa aku cuba.

That is it for now.

Bye.

Thursday, June 6, 2013

Ready Stock For Sale

Curvy Clutch (Available)

Material = Designer Cotton "Turn of Events in Plum by Anna Maria Horner"
Size L
Price=RM40 (excl. postage)







Cammy Pouch (Available)

Material = Designer Cotton
Dimension = 6.5" x 4.5"
Price=RM30 (excl. postage)









Pocket Clutch (Available)

Designer Cotton (Brown & Light Pink)
Dimension = 9" x 5" 
(Fit Samsung Galaxy Note II)

Price= RM40 (excl. postage)





Interested? Just email me at nongyanasurya@gmail.com or whatsapp to 0178370704. 

Thanks!

Sunday, April 21, 2013

Passport Wallet

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah, sepanjang hari ni hujan. Hujan rahmat. 

By the way, today is my SIL Mira's birthday. So, I made a passport wallet, because she asked me before to make one for her. Tapi sampai tadi pagi belum decide kain mana. So aku pandai-pandai lah pilih ikut selera ku... 



First time buat, alhamdulillah, ukuran pun cun-cun ja. Tidak payah adjust-adjust. 

Anyway, Happy Birthday Sis! Hope you like it. 

Travel in Style Sista!!!

Friday, April 12, 2013

Blue Pocket Clutch

For Sale 

Large clutch with 2 pockets. It can fit Samsung Galaxy Note. 
Dimension : 9"(w) x 5"(h) 
1 unit available



PRICE = RM35 (excluding postage)

For order, please email me at nongyanasurya@gmail.com. 
Thank you.

Thursday, April 11, 2013

Cammy Pouch

For sale.

... yet another pattern from Keyka Lou... 

This one, so cute. Simple but not less. 
1 pocket and 1 zipper pocket. Can fit handphone and some cash.
Dimension : 6.5"(w) x 4.5"(h)
1 unit available



Price = RM30 (excluding postage)

For order, please email me at nongyanasurya@gmail.com.

Thank you.

Friday, March 15, 2013

Pocket Clutch

Assalamualaikum. 

I totally forgot to update this beauty. The Pocket Clutch. Another brilliant pattern by Keyka Lou. 

Perfect for handphones (padded), some cards, and some notes....(if not more)




This beauty here is specially made for my BFF. 

Psssst!!! She doesn't know yet.


Saturday, March 9, 2013

Let Us Pray For Sabah



Pray for Victory

Pray for the safety of our Heroes

Pray for Malaysian

Pray for the Fallen Heroes. Al-Fatihah.

Sunday, February 17, 2013

Ribbon Bow Modern Kurung

Assalamualaikum. Happy Sunday!

I made this yesterday, for my SIL Mira.

Totally inspired by Buttonmybutton Kurung. The simplest version heheheh......, ever.





Sunday, February 3, 2013

Strap Clutch

Assalamualaikum. 

I made this clutch last year, but only managed to post about it today. Bad time management. 
So here goes. 

This is my first time making this clutch. This pattern always caught my eyes (after Curvy Clutch). Big and simple, but still pretty. So I bought the pattern from Keyka Lou. Had to try it before selling it. And I really, really, really LOVE it!! 






Really love that it fits my wallet, handphone and Galaxy Tab too! 
See how appropriate size it is?!!   (^_^)



Friday, January 4, 2013

Welcome 2013!!

Assalamualaikum w.b.t.

It's been ages since my last post, I know... 2012 had been a very busy year for me. Imagine switching job description 3 times! Earlier I'm in ICT, next I'm in company management, and now I'm in property. One word to describe, it's STRESSFULL!!

My tiny business, handmade bags, was also the busiest last year. Alhamdulillah. But the work issue had affecting my production. After Aidilfitri I stopped taking orders until now. I hope I can get my crafting modjo back.

However, I tried to be the glass-half-full person :-) Accept it as valuable experiences. Fun and colorful experiences, meeting more new people, making friends, wonderful friends... Good things, bad things, sad things.... Embrace it all. Coz this remind myself that I'm only human and will try to be a better person.

I don't know what I want to accomplish in the future, I can only look back and reviewed my life journey, and Muhasabah. My hope for this year is better than the last. InshaAllah....

I also hope that it is not too late to wish you wonderful people out there a Happy New Year!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...